Prodáváte mobil? Pozor, nestačí jen obnovit tovární nastavení

15.7.2019

Fotografie, e-maily, údaje do internetového bankovnictví – citlivých dat je většina telefonů plná. Jenže jak je spolehlivě odstranit, pokud se rozhodnete svůj starý telefon prodat nebo darovat příbuznému? Nebo když potřebujete vrátit služební mobil? Dozvíte se to v našem návodu.

Prodáváte mobil? Pozor, nestačí jen obnovit tovární nastavení

Spousta lidí si myslí, že stačí telefon vrátit do továrního nastavení. Po této akci se smažou veškerá nastavení a data uložená v paměti. Telefon tedy vypadá stejně „čistě“, jako když jste si ho přinesli z obchodu. Jenže i když data nevidíte, dají se poměrně jednoduše obnovit. A to je problém.

Interní paměť, ať už je to HDD nebo SSD disk, má omezenou životnost. Aby ji telefon šetřil, po pokynu k smazání data pouze skryje a vizuálně uvolní příslušné místo. Přesto soubory stále existují, až do chvíle než přístroj danou kapacitu paměti skutečně potřebuje. Teprve pak tyto „smazané“ soubory přepíše novými daty a tím dojde k jejich definitivnímu odstranění.

Abyste byli při prodeji telefonu skutečně chránění, připravili jsme pro vás detailní návod, jak data smazat opravdu napořád.

Jak smazat data z telefonu s Androidem

  1. Data, která budete ještě potřebovat, si zálohujte.
  2. Poté jděte do Nastavení do složky Zabezpečení.
  3. Zvolte volbu Zašifrovat telefon.
  4. Opět jděte do Nastavení, tentokrát do složky Zálohování a obnovení dat.
  5. Zvolte volbu Obnovení továrních dat.
  6. Paměť zaplňte bezpečným obsahem.
  7. Znovu použijte volbu Obnovení továrních dat.

Počítejte, že konkrétní názvy akcí se mohou v každém telefonu mírně lišit

A teď už se podíváme na jednotlivé kroky detailněji.

Zálohování

Než se pustíte do velkého „úklidu“, nezapomeňte si zálohovat všechna data, která ještě budete potřebovat. Historie SMS zpráv vám možná k ničemu nebude, ale třeba fotografie by vám mohly hodně chybět. 

Zašifrování dat

Dalším krokem je zašifrování všech dat. Připravte se, že může trvat i hodinu – v průběhu šifrování telefon nemůžete používat. Mobil si předem dobře nabijte a během šifrování ho nechejte v nabíječce.

Spuštění šifrování najdete v Nastavení svého telefonu na kartě Zabezpečení.

V Nastavení jděte na kartu Zabezpečení.

Zvolte Šifrování telefonu.

Po zašifrování se vám soubory v čitelné podobě zobrazí jen po zadání kódu PIN či hesla. Ale takto data v telefonu samozřejmě nenechávejte, nový uživatel bude potřebovat volné místo.

První obnovení továrních dat

Po zašifrování telefon vraťte do továrního stavu. Jděte do Nastavení a v něm na kartu Zálohování a obnovení dat. Mezi volbami vyberte Obnovení továrních dat. Za několik minut se vaše data smažou a telefon se restartuje.

V nastavení jděte na kartu Zálohování a obnovení dat.

Zvolte Obnovení továrních dat.

Přepsání bezpečnými daty

Kdyby se však chytrý telefon dostal do rukou někoho technologicky zdatného, stále by se mohl dostat k vašim souborům – byť zašifrovaným. Abyste tomuto nebezpečí předešli, je potřeba do paměti uložit nové soubory, které přepíší ty staré. Teprve pak dojde k jejich definitivnímu vymazání.

Nejrychleji paměť telefonu zaplníte velkými soubory jako třeba dlouhými videi nebo náhodnými obrázky ve vysokém rozlišení. Například různé fotky si můžete stáhnout z bezplatných fotobank, jako je Pixabay.

Druhé obnovení továrních dat

A už zbývá jen poslední krok. Znovu dejte telefon do továrního nastavení. Díky tomu se filmy a obrázky smažou a nový uživatel uvidí jen čistý telefon. Kdyby se v něm přece jen „rýpal“ a smazané soubory obnovil, nenajde v něm žádná vaše osobní data – jen náhodné obrázky a videa.

A jeden tip na závěr: před samotným prodejem si ověřte, že jste z telefonu vytáhli paměťovou kartu.

Jak smazat data z iPhonu

  1. Zrušte spárování s Apple Watch.
  2. Vše zazálohujte.
  3. Odhlaste se z iCloudu, iTunes a App Storu.
  4. Vypněte své Apple ID.
  5. Jděte do Nastavení a zvolte Smazat data a nastavení.
  6. Pokud přístroj požaduje přístupový kód, zadejte ho.
  7. Poté budou smazána veškerá data z telefonu.

A nyní se opět podíváme na smazání dat ze systému iOS podrobněji.

Postup pro iOS je odlišný od Androidu.

Odpojte hodinky a zálohujte

Pokud jste používali Apple Watch, zrušte jejich spárování s iPhonem. Poté zálohujte data z mobilu na iCloud, na iTunes nebo využijte obě varianty zároveň.

Odhlaste se

Abyste si náhodou nesmazali i zálohy, odhlaste se z:

  • iCloudu,
  • iTunes,
  • App Storu.

Přesný postup záleží na vaší verzi iOS. 

Postup pro iOS 10.3 a novější: 

  1. Klikněte na Nastavení > [vaše jméno]. 
  2. Sjeďte dolů a klikněte na Odhlásit se. 
  3. Zadejte heslo ke svému Apple ID a klikněte na Vypnout.

Postup pro iOS 10.2 a starší:

  1. Klikněte na Nastavení > iCloud > Odhlásit se.
  2. Znovu klikněte na Odhlásit se, klikněte na Smazat z [zařízení] a zadejte heslo ke svému Apple ID. 
  3. Přejděte do Nastavení > iTunes a App Store > Apple ID > Odhlásit se.

Smažte data

Jděte do Nastavení a klepněte na Obecné > Obnovit > Smazat data a nastavení. Pokud máte zapnutou funkci Najít iPhone, možná budete muset zadat své Apple ID a heslo. Když vás přístroj požádá i o přístupový kód nebo kód omezení, zadejte ho. Potom klikněte na Smazat [zařízení].

Po této akci je váš iPhone čistý stejně jako v okamžiku, kdy jste ho poprvé vybalili z krabičky.

Důkladné smazání dat se vyplatí

Přestože vyčištění telefonu nějakou chvíli zabere, určitě se vyplatí. Získáte jistotu, že nikdo neuvidí fotografie, které si posíláte s partnerem, nebo se nedostane do vašeho e-mailu.

Je až překvapivé, kolik Čechů na smazání dat zapomíná. Když v roce 2016 jedna česká bazarová služba analyzovala mobily z druhé ruky, které lidé jejím prostřednictvím nabízí, zjistila, že téměř 400 z 500 telefonů obsahovalo data původních majitelů.

>> Čtete také: Smartphone je snadným terčem útoku: čím a jak ho chránit <<

Chcete i nadále zůstat v obraze?

Zadejte e-mail a zůstaňme v kontaktu.

Přihlásit se k odběru

Přihlášením k odběru souhlasíte se zpracování osobních údajů.